KOMMA TILLBAKS

 

Med Komma tillbaks vann Sven-Olof Lorentzen Malmö stads och Bonniers förlags Stora Romanpristävling 1992. Boken skildrar Sune Larsen, en medelålders folkhögskollärare som återvänder till sin barndoms Malmö för att besöka sin bror, som ligger döende i cancer på Allmänna sjukhuset, där deras far dog i samma sjukdom tolv år tidigare. Besöket i barndomsstaden formar sig till en smärtsam men nödvändig självrannsakan, där Larsen tränger igenom slöjorna för det förflutna och upptäcker varför han egentligen blev den han blev. Till slut har han försonats med sig själv och med barndomsstaden, och har kraft att gripa in i och förändra sitt liv. Boken är också en malmöskildring av rang, där olika stadsdelar träder fram i sina skiftande sociala klädnader.

 

I prismotiveringen skrev juryn om hur staden och personerna ”skildras med autenticitet, inlevelse och på en skarpsynt och sensibel observation grundad litterär gestaltningsförmåga”. Ingrid Nettervik i Smålandsposten ansåg att ”Lorentzen har skrivit en av de stora Malmö-romanerna i den svenska litteraturens historia” och Leif Nylén i Dagens Nyheter tyckte att romanen var ”förtjänt inte bara av ett pris utan också av läsare.”

 

Ur boken:

 

   Vad han älskade att bada när han var barn! Han tar av sig jackan. Svanarna tittar på honom. Han tar av sig byxorna, skjortan, underkläderna. Vinden knuffar honom med kall men mjuk hand framåt. Då skriker han i skräckblandad förtjusning, som han gjorde som barn, springer mot kanten och hoppar ut med sprattlande ben. Med ett stort plask slår han i. Vattnet är kallt, riktigt svinkallt, han frustar och klänger sig upp det fortaste han kan. Så på med kläderna på den blöta kroppen, och den gamla språngmarschen in.

   Och just när han kommer fram till bryggans landfäste möts kylan utifrån huden och värmen inifrån musklerna i en njutningsfull jämvikt. Han blir stående lutad mot räcket, andas hastigt med slutna ögon och ler.

 

 

(Omslag: Kenneth Andersson)

 

Tillbaka till huvudsidan